piątek, 3 lis, 17:30
Jastrzębski Węgiel
2 3
Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle
Piątek, 3 lis, 17:30
Małe punkty:
25 20 26 24 29 31 19 25 12 15
wtorek, 13 lut, 17:30
CUK Anioły Toruń
0 3
Projekt Warszawa
Wtorek, 13 lut, 17:30
Małe punkty:
14 25 18 25 12 25 0 0 0 0
wtorek, 13 lut, 20:30
Asseco Resovia Rzeszów
1 3
BOGDANKA LUK Lublin
Wtorek, 13 lut, 20:30
Małe punkty:
22 25 23 25 25 14 19 25 0 0
środa, 14 lut, 17:30
Jastrzębski Węgiel
3 0
Trefl Gdańsk
Środa, 14 lut, 17:30
Małe punkty:
25 20 25 20 25 21 0 0 0 0
środa, 14 lut, 20:30
CM SOLEUS Klub Sportowy Rudziniec
1 3
Aluron CMC Warta Zawiercie
Środa, 14 lut, 20:30
Małe punkty:
15 25 26 24 16 25 15 25 0 0
sobota, 2 mar, 14:45
Jastrzębski Węgiel
3 0
BOGDANKA LUK Lublin
Sobota, 2 mar, 14:45
Małe punkty:
25 21 25 23 25 18 0 0 0 0
sobota, 2 mar, 18:00
Aluron CMC Warta Zawiercie
0 3
Projekt Warszawa
Sobota, 2 mar, 18:00
Małe punkty:
18 25 24 26 27 29 0 0 0 0
niedziela, 3 mar, 14:45
Jastrzębski Węgiel
1 3
Aluron CMC Warta Zawiercie
Niedziela, 3 mar, 14:45
Małe punkty:
22 25 25 20 21 25 20 25 0 0
środa, 17 kwi, 17:30
TV Polsat Sport 1
Asseco Resovia Rzeszów
2 3
Jastrzębski Węgiel
Środa, 17 kwi, 17:30
Małe punkty:
32 30 21 25 28 30 25 22 10 15
TV Polsat Sport 1
środa, 17 kwi, 20:30
TV Polsat Sport 1
Projekt Warszawa
0 3
Aluron CMC Warta Zawiercie
Środa, 17 kwi, 20:30
Małe punkty:
24 26 16 25 25 27 0 0 0 0
TV Polsat Sport 1
czwartek, 18 kwi, 17:30
TV Polsat Sport 1
Indykpol AZS Olsztyn
3 1
PSG Stal Nysa
Czwartek, 18 kwi, 17:30
Małe punkty:
16 25 25 21 28 26 25 20 0 0
TV Polsat Sport 1
czwartek, 18 kwi, 20:30
TV Polsat Sport 1
BOGDANKA LUK Lublin
3 0
Trefl Gdańsk
Czwartek, 18 kwi, 20:30
Małe punkty:
25 19 25 19 25 14 0 0 0 0
TV Polsat Sport 1
sobota, 20 kwi, 14:45
TV Polsat Sport 1
Jastrzębski Węgiel
3 2
Asseco Resovia Rzeszów
Sobota, 20 kwi, 14:45
Małe punkty:
25 20 20 25 25 27 29 27 15 13
TV Polsat Sport 1
sobota, 20 kwi, 17:30
TV Polsat Sport 1
Aluron CMC Warta Zawiercie
3 1
Projekt Warszawa
Sobota, 20 kwi, 17:30
Małe punkty:
22 25 25 18 25 22 25 17 0 0
TV Polsat Sport 1
niedziela, 21 kwi, 14:45
TV Polsat Sport 1
PSG Stal Nysa
3 1 15 13
Indykpol AZS Olsztyn
Niedziela, 21 kwi, 14:45
Wyniki pierwszego meczu
3 1
Małe punkty:
27 25 24 26 25 16 26 24 0 0
Złoty set:
15 13
TV Polsat Sport 1
niedziela, 21 kwi, 20:30
TV Polsat Sport 1
Barkom Każany Lwów
1 3
Ślepsk Malow Suwałki
Niedziela, 21 kwi, 20:30
Małe punkty:
21 25 25 15 21 25 18 25 0 0
TV Polsat Sport 1
poniedziałek, 22 kwi, 18:00
KGHM Cuprum Lubin
3 1 15 17
GKS Katowice
Poniedziałek, 22 kwi, 18:00
Wyniki pierwszego meczu
3 0
Małe punkty:
23 25 25 19 25 20 26 24 0 0
Złoty set:
15 17
poniedziałek, 22 kwi, 20:30
TV Polsat Sport 1
Trefl Gdańsk
1 3
BOGDANKA LUK Lublin
Poniedziałek, 22 kwi, 20:30
Małe punkty:
22 25 27 25 22 25 17 25 0 0
TV Polsat Sport 1
wtorek, 23 kwi, 20:30
TV Polsat Sport 1
Asseco Resovia Rzeszów
0 3
Projekt Warszawa
Wtorek, 23 kwi, 20:30
Małe punkty:
25 27 28 30 19 25 0 0 0 0
TV Polsat Sport 1
środa, 24 kwi, 20:30
TV Polsat Sport 1
Aluron CMC Warta Zawiercie
0 3
Jastrzębski Węgiel
Środa, 24 kwi, 20:30
Małe punkty:
18 25 25 27 23 25 0 0 0 0
TV Polsat Sport 1
piątek, 26 kwi, 20:30
TV Polsat Sport 1
Projekt Warszawa
3 0
Asseco Resovia Rzeszów
Piątek, 26 kwi, 20:30
Małe punkty:
26 24 29 27 25 21 0 0 0 0
TV Polsat Sport 1
sobota, 27 kwi, 18:00
TV Polsat Sport 1
Jastrzębski Węgiel
1 3
Aluron CMC Warta Zawiercie
Sobota, 27 kwi, 18:00
Małe punkty:
25 27 25 22 19 25 23 25 0 0
TV Polsat Sport 1
niedziela, 28 kwi, 14:45
TV Polsat Sport 1
Jastrzębski Węgiel
3 1
Aluron CMC Warta Zawiercie
Niedziela, 28 kwi, 14:45
Małe punkty:
25 19 21 25 25 23 25 18 0 0
TV Polsat Sport 1
 

Zjedzą tonę pomidorów

W Starych Jabłonkach zaczyna się wielkie siatkarskie święto - turniej World Touru Mazury Orlen Grand Slam. Zawody to nie tylko sportowe popisy asów światowej siatkówki plażowej. Jest to również wielkie przedsięwzięcie organizacyjne w którym wydaje się dziennie ponad 300 posiłków. Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, zdradza trochę tajemnic np. ile zużyje się kilogramów ugotowanego makaronu.

- Restauracja Mistrzów to jeden z nieodłącznych elementów każdego Pucharu Świata w Starych Jabłonkach. Siatkarze plażowi z całego świata są zachwyceni potrawami przygotowywanymi przez pana i pana kolegów. To trudna praca dostosować się do upodobań sportowców.
- I tak i nie. Dostajemy wytyczne ze światowej federacji siatkówki FIVB co obowiązkowo musi znaleźć się w posiłkach dla siatkarzy plażowych, tzn. produkty białkowe, węglowodany, owoce czy konkretne ilości każdego mięsa. Mamy jednak dowolność w komponowaniu z tych produktów potraw. Przebojem bufetów dla sportowców  w Hotelu Anders są ryby z Mazurskich jezior oraz mięso z Warmii. Zdecydowanie na prowadzenie wysuwają się takie potrawy jak „Sandacz w sosie ogórkowym z kaszą jęczmienną z polskimi warzywami w maślanej emulsji” czy „ Stek z wołowiny dojrzewającej z grillowanymi ziemniakami i gorącą sałatką z borowików”- tych specjałów zawodnicy zamawiają najwięcej.

- Jak wygląda wasza praca w ciągu tych 6 turniejowych dni? Gotujecie przecież nie tylko dla sportowców, bo ci głównie jedzą w restauracji hotelowej, ale dla pozostałych gości Restauracji Mistrzów również. Dziennie wydajecie ponad 300 posiłków. Podobno przerabiacie przy tym ogromne ilości produktów spożywczych?
- 2000 kg owoców, 1000 kg pomidorów, 1700 kg ugotowanego makaronu, 2000 warzyw, 1000 kg mięsa z Warmii, 500 kg ryb słodkowodnych i łososia, 500 kg. Czekolady, 50 kg kawy czy 30 kg przypraw- to najważniejsze liczby, które dają obraz jak dużo potraw przygotowujemy dla naszych gości. W tym roku pełna nazwa naszej kuchni to „Restauracja Mistrzów by Kenwood/De’Longhi”, a to dlatego, że po raz pierwszy będziemy mieli mecenasa naszej restauracji, który wraz z nami, przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni pomaga najzdolniejszym uczniom szkół gastronomicznych w zdobywaniu doświadczenia z najlepszymi. 10 uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Warszawy i Olsztyna będzie szlifowało swoje umiejętności pod okiem 10 najlepszych polskich  kucharzy m.in.: Rafała Targosza, Jarosława Uścińskiego, Marka Widomskiego, Grzegorza Labudy, Łukasza Pielaka, Karola Okrasy czy mojej skromnej osoby.

- To znaczy, że w tym roku stawiacie tylko i wyłącznie na polską kuchnię?
Tak. W poprzednich edycjach promowaliśmy kuchnie świata, teraz chcemy pokazać, że nasza rodzima, polska, wcale nie jest gorsza, a w naszym odczuciu zdecydowanie lepsza.  Dlatego w tym roku zaprosiliśmy do współpracy tylko polskich kucharzy, którzy w ciągu 6 dni zaprezentują kuchnie m.in. Pomorza, Mazowsza, Małopolski czy Warmii i Mazur. Chciałbym zaznaczyć, że gotowaniem głównie będą zajmowali się najzdolniejsi uczniowie z kraju, a my szefowie kuchni będziemy jedynie pokazywali im jak to się robi, z czym łączy i jak podaje- to nasza i naszego mecenasa, firmy Kenwood, główna idea- nauka.  Ciekawostką w tym roku będą Kids Campy Kulinarne dla najmłodszych. (więcej na pzps.pl)

Powrót do listy